Máte radi tradičné chlebíčky so šunkou alebo skôr neobvyklé nátierky?
Tip: Do šalátu môžete pridať aj čerstvú cibuľu, ale taký šalát je nutné spotrebovať čo najskôr, pretože cibuľa v ňom kvasí. Bez cibule vydrží v chladničke asi 5 dní.
Klasické chlebíčky so zemiakovým šalátom ozdobené uhorkou a paprikou.
Domáci roastbeef
Aj z jednej nátierky urobíte niekoľko druhov chlebíčkov, stačí len použiť iné chute zeleniny, byliniek a ovocia.
Chlebíčky ozdobené rôznymi nátierkami, salámami a syrmi sú perfektné nielen na silvestrovskú oslavu.
Chlebíčky na stôl servírujte po častiach a postupne dopĺňajte čerstvými z chladničky.
Chlebíčky sú unikát, ktorý pred viac ako 100 rokmi vymyslel lahôdkar Jan Paukert, keď v roku 1916 založil v Prahe so svojou ženou Štěpánkou luxusné lahôdkarstvo. Inšpiroval ho k tomu priateľ, český umelec Ján Skramlík, nakoľko obložený chlieb na neho bol veľmi veľký, jednohubka veľmi malá a tak Paukert prišiel s chlebíčkom, aký už poznáme aj my.
V tej dobe boli chlebíčky pochúťkou pre českú smotánku a ten slávnostný punc vznešenosti si udržali dodnes. Za najväčšiu lahôdku vtedy patril chlebíček s roastbeefom, ktorý sa medzi najobľúbenejšie radí aj v dnešnej dobe. Veľmi obľúbený bol aj chlebíček so šalátom, šunkou a suchou salámou.
Povestným milovníkom Paukertových chlebíčkov bol predovšetkým komik Vlasta Burian, ale milovala ich aj napríklad Ema Destinová, Jaroslav Seifert alebo T. G. Masaryk. Dnes existuje už nespočetné množstvo druhov chlebíčkov, ale tá klasika s roastbeefom alebo šalátom a šunkou aj po viac ako 100 rokoch stále patrí medzi najobľúbenejšie.