Objavte postele Bonami Selection | Vyberte si tú svoju →
10 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Najlepšie chlebíčky na Silvestra: 12 tradičných aj netradičných receptov, na ktorých si pochutíte

Pripravili sme si pre vás množstvo tipov na nátierky aj nápady, čím obľúbené chlebíčky ozdobiť. Všetky recepty máme vyskúšané a preverené od našich hostí. Vyberte si ten svoj a vyskúšajte ho hneď počas sviatkov.
Máte radi tradičné chlebíčky so šunkou alebo skôr neobvyklé nátierky?

Máte radi tradičné chlebíčky so šunkou alebo skôr neobvyklé nátierky?

1. Chlebíčky so zemiakovým šalátom a šunkou

Ingrediencie

  • 1 veka
  • 500 g zemiakového šalátu
  • 300 g šunky
  • 3 vajcia
  • zeleninovú oblohu a zdobenie – napr. paradajky, uhorky, paprika alebo kyslá uhorka a nakladaná kapia
  • na doplnenie aj plátky ozdobne vykrojeného syra
  • kvietky z plátkov mrkvy
Postup

  1. Plátky veky nakrájajte rovno na menšie chlebíčky alebo našikmo, pre väčšie chlebíčky.
  2. Každý plátok natrite šalátom, pridajte šunku a podľa chuti ozdobte.
Ako si pripraviť zemiakový šalát?

  • 600 g varených zemiakov typu A (výborné sú rožky)
  • 4 vajcia
  • 250 g kvalitného gothaja (dá sa vynechať)
  • 1 malý pohárik nakladanej zeleniny do šalátu (aj s väčšinou nálevu)
  • 150 g majonézy
  • 150 g tatárskej omáčky
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
Postup

  1. Olúpané zemiaky, gothaj a vajcia nakrájajte na kocky, pridajte nakladanú zeleninu a podľa chuti aj nálev, pokojne aj všetok.
  2. Osoľte a okoreňte šalát, premiešajte ho, nech soľ vsiakne do zemiakov. Nakoniec pridajte aj horčicu, majonézu i tatárku omáčku a šalát dôkladne premiešajte.

Tip: Do šalátu môžete pridať aj čerstvú cibuľu, ale taký šalát je nutné spotrebovať čo najskôr, pretože cibuľa v ňom kvasí. Bez cibule vydrží v chladničke asi 5 dní.

Klasické chlebíčky so zemiakovým šalátom ozdobené uhorkou a paprikou.

Klasické chlebíčky so zemiakovým šalátom ozdobené uhorkou a paprikou.

2. Chlebíčky s nátierkou z červenej repy

Ingrediencie

  • 500 g pečenej alebo varenej repy
  • 3 zelené jabĺčka
  • 100 – 150 g crème fraîche alebo tučnej kyslej smotany
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • 1 lyžica balzamico octu
  • 1 strúčik cesnaku (podľa veľkosti a sily)
  • 1 šalotka alebo malá červená cibuľa (nemusí byť)
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
Postup

  1. Pečenú alebo varenú repu a olúpané jabĺčko postrúhajte, prípadne len najemno nakrájajte.
  2. Pridajte vínny ocot, balsamico, prelisovaný či rozpučený cesnak a najemno nakrájanú šalotku.
  3. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
  4. Nakoniec pridajte kyslú smotanu alebo crème fraîche. Ak repa s jabĺčkom pustí veľa šťavy, zlejte ju, kým vmiešate kyslú smotanu.
Tip na obmenu: ak chcete nátierku pikantnejšiu, skvele si s repou rozumie chren, vhodnejšie je čerstvo nastrúhaný, ale využiť sa dá aj konzervovaný.
Tipy na zdobenie: k jemnej repe ladia výraznejšie chute, skvele sa hodia napríklad rôzne pikantnejšie mikrobylinky, výhonky, celé alebo nasekané orechy, rukola, zo syrov siahnite po kozom, plesňovom alebo feta či balkánskom.

3. Chlebíčky s chrenovou nátierkou a roastbeefom

Ingrediencie

  • veka
  • tenké plátky roastbeef s váhou asi 300 – 400 g
  • 100 g termizovaného syra (typu žervé)
  • 50 – 100 g majonézy
  • 50 – 100 g tučnejšej kyslej smotany
  • 2 – 4 lyžičky konzervovaného chrenu (alebo čerstvo nastrúhaný chren)
  • soľ
Postup

  1. Z termizovaného syra, majonézy, kyslej smotany, chrenu a štipky soli pripravte nátierku.
  2. Množstvo majonézy a kyslej smotany si prispôsobte podľa toho, akú hustú nátierku chcete. Chren zase podľa chuti, ako veľmi pikantné máte radi.
  3. Plátky veky nakrájajte rovno na menšie chlebíčky alebo našikmo, pre väčšie chlebíčky.
  4. Každý plátok trochu viac natrite chrenovou nátierkou, na ktorú ozdobne rozložte jemné plátky roastbeefu a podľa chuti ozdobte. Kombinácia kyslej uhorky, papriky, remulády a mikrobyliniek je dokonalá.

Domáci roastbeef

  • 1 kg nízkeho roštenca (pokiaľ možno vyzretého)
  • 2 lyžice výraznejšej horčice
  • soľ, čerstvo mleté ​​korenie
  • vhodné je mať aj teplomer do mäsa

Príprava domáceho roastbeefu

  1. Rúru rozpáľte na 140 °C. Roastbeef sa pečie v rozmedzí 100 – 160 °C, na každú teplotu je iná doba, môžete pokojne s rúrou experimentovať, ja pečiem väčšinou na 140 °C a 70 min.
  2. Mäso povrázkom zviažte, aby bolo všade rovnako vysoké/široké.
  3. Mäso dôkladne osoľte a okoreňte, potrite ho olejom, dajte na rozpálenú panvicu a zo všetkých strán mäso nechajte zatiahnuť.
  4. Nakoniec ho preložte do pekáča, potrite horčicou a dajte piecť do rozpálenej rúry.
  5. Hotové mäso by tradične po rozkrojení malo zostať vo vnútri ružové, toho docielite pečením asi 30 – 40 minút. Po vpichnutí teplomera do mäsa má mať 52 – 55 °C. Pokiaľ ale chcete medium, pečte necelú hodinku, teda 45 – 50 minút, a na vnútornú teplotu mäsa 55 – 60 °C. Ak chcete veľmi prepečené, ale stále trošku ružové, pečte približne 70 – 80 minút na vnútornú teplotu 60 – 65 °C.
  6. Po vybratí z rúry nechajte mäso odpočívať aspoň 15 – 20 minút než doň zakrojíte. Krájajte na čo najtenšie plátky.
  7. Z jedného kila mäsa urobíte niekoľko porcií jedál, roastbeef môžete podávať teplý aj studený. Ak ho chcete nakrájať na chlebíčky, je vhodný elektrický nôž, aby plátky boli tenučké.
Tipy na zdobenie: kyslá uhorka, papriky (či kapia), microgreens, rukola, kapary, remuláda z chrenu alebo dijonskej horčice.

4. Chlebíčky s hruškou, sušenou šunkou a syrom

Ingrediencie

  • veka
  • smotanová nátierka
  • parmská šunka (alebo jej podobné typy, napr. jamón)
  • zrelé sladké hrušky
  • plesňový syr (najlepšie s modrou plesňou, ale môže byť aj brie a podobne)
Smotanová nátierka

  • 100 g termizovaného syra (typu žervé)
  • 1 – 2 lyžice majonézy
  • 50 – 100 g kyslej smotany
  • soľ
Postup

  1. Na plátky veky naneste jemne hrubšiu vrstvu smotanovej nátierky, ozdobne na ňu položte sušenú šunku a dolaďte plátkami hrušky a syra.
  2. Pridajte petržlenovú vňať alebo microgreens, hodia sa aj šaláty typu lollo.

5. Chlebíčky à la caprese

Ingrediencie

  • veka
  • smotanová nátierka
  • paradajky
  • mozzarella
  • zelená bazalka alebo ostrejšie bylinky
Smotanová nátierka

  • 100 g termizovaného syra (typu žervé)
  • 1 – 2 lyžice majonézy
  • 50 – 100 g kyslej smotany
  • soľ
Postup

  • Pripravte si smotanovú nátierku a tú natrite na plátky veky.
  • Navrch dajte striedavo plátky mozzarely a paradajok.
  • Dozdobte bazalkou alebo inou bylinkou.
Tip na obmenu: Výbornou alternatívou k smotanovej nátierke je pesto, ktorým môžete plátky veky natrieť, ideálne bazalkovým, pesto sa dá dať aj pri zdobení navrch. Zdobiť caprese chlebíčky je dobré aj čerstvými bylinkami, či už petržlenovou vňaťou alebo bazalkou, skvele vyzerajú i chutia aj microgreens, najlepšie pikantnejšie.

6. Chlebíčky s nátierkou z modrého syra a orechy

Ingrediencie

  • 100 g termizovaného syra (typu žervé)
  • 50 – 100 g syra s modrou plesňou
  • 1 – 2 lyžice majonézy alebo kyslej smotany
  • väčšia hrsť nasekaných vlašských orechov
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
Postup
Okrem orechov rozmixujte všetko dohromady, pridajte nasekané oriešky a dochuťte soľou a korením. Ak chcete nátierku rustikálnejšiu, namiesto mixovania len roztlačte syry vidličkou.
Tip na zdobenie: K plesňovým syrom sa najviac hodí sladké hrozno alebo hrušky, určite využite aj vlašské oriešky, či už nasekané, alebo celé, skvelé budú aj olivy, čerstvá paprika, čerstvé (príp. sušené) figy alebo aj sladšie odrody jabĺčok. A ako vždy aj microgreens.

7. Chlebíčky s nátierkou zo sušených paradajok

Ingrediencie

  • 50 g sušených paradajok nenaložených v oleji, príp. odkvapkaných z oleja
  • 100 g termizovaného syra (typu žervé)
  • 2 – 3 lyžice majonézy
  • 4 lyžice tučnej kyslej smotany
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
Postup

  1. Všetky ingrediencie spoločne rozmixujte a naneste na plátky veky.
  2. Na zdobenie môžete využiť sušené paradajky, olivy zelené aj čierne, kapary, hodí sa aj slaný syr (feta alebo balkánsky) a bylinky (petržlen, bazalka, oregano) a opäť aj microgreens.

8. Chlebíčky s tuniakovou nátierkou

Ingrediencie

  • 150 g tuniaka v oleji,
  • 100 ml majonézy,
  • 150 g termizovaného syra (typu žervé),
  • 2 – 3 lyžičky horčice,
  • pár kvapiek šťavy z citróna,
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie.

    1. Na nátierku len všetko rozmixujte dohromady, ak chcete nátierku rustikálnejšiu, stačí len všetko roztlačiť vidličkou.
    2. Na veke kombinujte so zelenými a čiernymi olivami a paradajkou, skvele sa hodí plátok citróna alebo aj nechtík mandarínky/pomaranča. Tiež hrozno, paprika aj uhorka a, samozrejme, microgreens urobia parádu aj chuťový zážitok.
Aj z jednej nátierky urobíte niekoľko druhov chlebíčkov, stačí len použiť iné chute zeleniny, byliniek a ovocia.

Aj z jednej nátierky urobíte niekoľko druhov chlebíčkov, stačí len použiť iné chute zeleniny, byliniek a ovocia.

9. Chlebíčky s avokádovou nátierkou

Ingrediencie

  • 2 zrelá avokáda
  • 100 g termizovaného syra (typu žervé)
  • 1 – 2 lyžice majonézy
  • 2 – 3 lyžičky šťavy z citróna
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
  • 1 menší prelisovaný cesnak
Postup

  1. Všetko buď rozmixujte, alebo len roztlačte vidličkou.
  2. Avokádo vždy po vybratí zo šupky čo najskôr pokvapkajte citrónom, inak začne rýchlejšie oxidovať a bude skoro sivé.
  3. Jemne natrite na tenký plátok veky a dozdobte ďalšími surovinami.
Avokádo je chuťovo neutrálne, a tak sa k nemu hodí široká škála ďalších surovín:

  • Určite tu využijete vajíčko (pokojne aj preliate majonézou), pekne bude vyzerať hlavne prepeličie.
  • Skvelý je akýkoľvek typ prošuta a sušenej šunky.
  • Výborné budú aj rôzne syry, či už pikantné, alebo jemnejšie.
  • Doplňte avokádo zeleninou, ako sú paradajky, uhorky a papriky.
  • Avokádo si dobre rozumie aj s ovocím, hlavne granátové jablko bude skvelé, ale aj čučoriedky, maliny alebo citrusy. A na záver, samozrejme, bylinky a microgreens.

10. Chlebíčky so sleďmi a cibuľkou

Ingrediencie

  • nakladané slede v oleji
  • nakladaná červená cibuľa
  • kapary (ideálne veľké plody)
  • maslo
Postup

  1. Plátky veky namažte maslom a poukladajte kúsky odkvapkanej ryby a marinovanou cibuľou.
  2. Dozdobte celou alebo polenou kaparou, príp. niekoľkými malými.
Tip na obmenu: doplniť tento chlebíček sardelovým očkom je tiež skvelá voľba.
Chlebíčky ozdobené rôznymi nátierkami, salámami a syrmi sú perfektné nielen na silvestrovskú oslavu.

Chlebíčky ozdobené rôznymi nátierkami, salámami a syrmi sú perfektné nielen na silvestrovskú oslavu.

11. Chlebíčky s údeným lososom

Ingrediencie

  • smotanová nátierka
  • údený losos
  • chrenová pasta či kôpor, alebo dijonská horčica (záleží, ako lososa preferujete)
Smotanová nátierka

  • 100 g termizovaného syra (typu žervé)
  • 1 – 2 lyžice majonézy
  • 50 – 100 g kyslej smotany
  • soľ
Postup

  1. Všetko buď rozmixujte, alebo len roztlačte vidličkou.
  2. Avokádo vždy po vybratí zo šupky čo najskôr pokvapkajte citrónom, inak začne rýchlejšie oxidovať a bude skoro sivé.
  3. Jemne natrite na tenký plátok veky a dozdobte ďalšími surovinami.
  4. Na plátky veky naneste hrubšiu vrstvu nátierky, na tú uložte ozdobne plátky údeného lososa a ľahučko pokvapkajte buď chrenovou pastou, alebo dijonskou horčicou, či poprášte nasekaným kôprom, príp. vetvička kôpru.
  5. Na zdobenie ešte využite napr. plátky citróna, kapary, uhorku, mango, vajcia, olivy, kaviár alebo avokádo – pri tom pozor na rýchlu oxidáciu, čoskoro začne meniť farbu na sivú.

12. Chlebíčky s krabou nátierkou

Ingrediencie

  • 250 g krabích tyčiniek (chladené, nie mrazené)
  • 2 lyžice majonézy
  • 2 lyžice tučnej kyslej smotany
  • ananásový kompót
  • pár kvapiek šťavy z citróna
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie (najlepšie biele)
Postup

  1. Krabie tyčinky nakrájajte najemno, ananás pokrájajte na menšie kúsky a zmiešajte s majonézou a kyslou (oboje pokojne podľa chuti pridajte).
  2. Dochuťte soľou, čiernym korením a šťavou z citróna.
Tip na zdobenie: Zdobiť krabie chlebíčky môžete kompótovaným aj čerstvým ananásom, čerstvými citrusmi – citrón, mandarínka aj pomaranč, paradajkou, uhorkou, paprikou, reďkovkou, lollo šalátmi, kaviárom alebo napríklad vajíčkom. Určite nezabudnite aj na petržlenovú vňať alebo microgreens.
Chlebíčky na stôl servírujte po častiach a postupne dopĺňajte čerstvými z chladničky.

Chlebíčky na stôl servírujte po častiach a postupne dopĺňajte čerstvými z chladničky.

Ako krásne ozdobiť chlebíčky

  • Veľmi pekne vyzerá, keď oblohu na chlebíčky navrstvíte do výšky. Tým si pomôžete napr. rôznym stočením šunky, salámy a syra. Ja točím plátky akýchkoľvek tvarov tak, že ho chytím na jednej strane z vrchu, na druhej odspodu a protiľahlo otočím, ako napr. pri cukríkoch, neskôr takto naaranžujem na plátok veky. Stočiť ide tiež do podoby kornútku.
  • Na zdobenie využite nielen rôzne druhy zeleniny, ale aj bylinky, ktoré dodajú poslednú zlatú bodku.
  • Okrem klasiky, ako je petržlenová vňať a pod., vyzerajú veľmi efektne microgreens, ktoré si navyše ľahko môžete vypestovať aj doma, prípadne lollo šaláty (lollo biondo a lollo rosso). Veľkú parádu urobíte aj s obyčajnou žeruchou.
  • Zeleninu navyše môžete urobiť ozdobnejšou tým, že na ňu vezmete formičky na cukrovinky alebo rôzne škrabky. Kytičku urobíte z plátkového syra a mrkvy.
  • Dobré je tiež na zdobenie využiť to, čo obsahuje nátierka, napr. sušené paradajky pri nátierke zo sušených paradajok a podobne.
  • Pomôcky na pečivo sa vám budú hodiť aj pri nátierkach. Šľahané nátierky, ako je napr. tuniaková, smotanová, fazuľová, zo sušených paradajok alebo plesňového syra a pod., vyzerajú oveľa lepšie, keď ich na plátky veky nanesiete zdobiacim vreckom s ozdobnou špičkou, úplne stačí rovná špička na vlnky či guľatá, ale efektné budú aj hviezdicové.

História chlebíčkov: ako vlastne vznikla táto lahôdka?

Chlebíčky sú unikát, ktorý pred viac ako 100 rokmi vymyslel lahôdkar Jan Paukert, keď v roku 1916 založil v Prahe so svojou ženou Štěpánkou luxusné lahôdkarstvo. Inšpiroval ho k tomu priateľ, český umelec Ján Skramlík, nakoľko obložený chlieb na neho bol veľmi veľký, jednohubka veľmi malá a tak Paukert prišiel s chlebíčkom, aký už poznáme aj my.

V tej dobe boli chlebíčky pochúťkou pre českú smotánku a ten slávnostný punc vznešenosti si udržali dodnes. Za najväčšiu lahôdku vtedy patril chlebíček s roastbeefom, ktorý sa medzi najobľúbenejšie radí aj v dnešnej dobe. Veľmi obľúbený bol aj chlebíček so šalátom, šunkou a suchou salámou.

Povestným milovníkom Paukertových chlebíčkov bol predovšetkým komik Vlasta Burian, ale milovala ich aj napríklad Ema Destinová, Jaroslav Seifert alebo T. G. Masaryk. Dnes existuje už nespočetné množstvo druhov chlebíčkov, ale tá klasika s roastbeefom alebo šalátom a šunkou aj po viac ako 100 rokoch stále patrí medzi najobľúbenejšie.

Časté otázky

Ako dlho vydržia chlebíčky?

S ohľadom na ich kvalitu a čerstvosť ich pripravujte vždy len niekoľko hodín vopred. Krájané salámy a syry je spravidla dobré spotrebovať v deň nákupu, preto ani chlebíčky neuchovávajte dlhšie ako jeden deň.

Ako skladovať chlebíčky?

Keď chlebíčky pripravíte vopred, prikryte ich potravinovou fóliou a uložte do chladničky. Takto počkajú do večera. Ich trvanlivosť závisí od použitých ingrediencií.

Čím ozdobiť chlebíčky, aby vydržali dlhšie?

Použite skôr tvrdé salámy a syry. Zamerajte sa na konzervovanú zeleninu. Takto vydrží 2 - 3 dni. Chlebíčky starostlivo zabaľte a uchovajte v chladničke.