Objavte postele Bonami Selection | Vyberte si tú svoju →
10 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Koniec plytvania! 25+ tipov, ako skladovať potraviny a predĺžiť ich čerstvosť

Včera kúpené paradajky sú dnes na vyhodenie? A prečo je ten chlieb po dvoch dňoch tvrdý ako kameň? Tiež vás štve, koľko jedla doma vyhodíte? Nie ste jediní. Podľa údajov z roku 2021* približne 56 kilogramov potravín na osobu ročne skončí v odpade, pričom väčšina tohto odpadu pochádza z domácností.

Poďte to spolu s nami zmeniť a zistite, ako správne skladovať potraviny v chladničke a objavte praktické tipy a vychytávky, vďaka ktorým predĺžite čerstvosť pečiva, ovocia, zeleniny alebo napríklad byliniek. Ako sa už ľudovo hovorí: poďakuje vám nielen planéta, ale aj vaša peňaženka.

Ako skladovať potraviny správne? Trik tkvie okrem iného v správne zvolených obaloch.

Tipy na skladovanie potravín v chladničke

Ako skladovať potraviny v chladničke, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé a chutné? Hodiť sa vám budú organizéry do chladničky a potravinové škatuľky. Pamätajte, že každá polička a zásuvka v chladničke má svoj účel a je vhodná na iný typ potravín.

Jablká a hrušky skladujte v chladničke oddelene od ostatného ovocia a zeleniny. Uvoľňujú totiž etylén, ktorý urýchľuje zrenie iných plodín.

Listovú zeleninu uložte do perforovaných plastových vrecúšok alebo sklenených nádob s papierovými utierkami, aby sa zabránilo kondenzácii a rýchlemu skazeniu.

Vajíčka skladujte v pôvodnom obale alebo v uzavretej nádobe. Uložte ich na prostrednú alebo spodnú policu špičkou dole. Žĺtok tak zostane v ideálnej polohe uprostred, nezačne klesať bielkom dole a kaziť sa.

Surové mäso skladujte v uzavretých nádobách a umiestnite ich na spodné police. Umiestnite pod neho absorpčné podložky, ktoré zachytia tekutiny a zabránia rastu baktérií.

Ryby umiestnite do plytkej nádoby a zasypte ľadom. Ten meňte ideálne každý deň, aby ryby zostali čo najdlhšie čerstvé.

Mliečne výrobky skladujte na hornej poličke, kde je teplota stabilná. Tvrdý syr uchovávajte pod poklopom alebo vo voskovanom papieri. Vo fólii by rýchlo splesnivel. Neotvorený jogurt nechajte v pôvodnom obale. Otvorený prelejte do sklenenej alebo plastovej nádoby s pevným viečkom, aby do seba nenaťahoval baktérie.

Čerstvé bylinky zabaľte do vlhkej papierovej utierky a vložte do plastového vrecka v chladničke.

Huby skladujte v chladničke v maximálne dvoch vrstvách v priedušnej nádobe v chladničke. Pred uložením do chladničky ich neumývajte, aby nedošlo k ich zapareniu.

Zvyšky jedál a otvorené konzervy uchovávajte v uzavretých nádobách na stredných poličkách.

Celý melón môžete skladovať pri izbovej teplote, ak ho plánujete zjesť v priebehu 1-2 týždňov. V chladničke jeho trvanlivosť predĺžite na 2 až 3 týždne. Nakrájaný melón skladujte v chladničke rovno vo vzduchotesnej nádobe alebo dobre zabalený v plastovej fólii.

Maslo nechajte do otvorenia v jeho pôvodnom obale. Rozbalené maslo dajte do nádobky na maslo alebo ho zabaľte do alobalu a vložte do vzduchotesnej nádoby.

Bonami tip: v chladničke môžete skladovať aj sušené ovocie a orechy, ak chcete predĺžiť ich čerstvosť. Oboje skladujte vo vzduchotesnom obale, nech predídete absorbovaniu vlhkosti a pachov z ostatných potravín. Skvele poslúžia plastové alebo sklenené nádoby s tesne priliehajúcimi viečkami, alebo zipsové vrecká.

Jedným zo základných krokov, ako skladovať potraviny, je obstaranie vhodných škatuliek a dóz.

Správne skladovanie potravín má zmysel. Predĺži ich čerstvosť a uchová skvelú chuť.

Ako skladovať potraviny v mrazničke

Mraznička je pre skladovanie potravín, ktoré hneď nezjete, ideálnym miestom. Dôležité je všetky pokrmy dobre zabaliť, aby nedošlo k ich kontaminácii. Nižšie nájdete niekoľko tipov, ako skladovať potraviny v mrazničke správne a bezpečne.

Polievky, vývary a omáčky zamrazujte vo formách na ľadové kocky alebo menších nádobách. Po zmrazení ich môžete odobrať do mraziacich vriec, čo šetrí miesto.

Mäso a ryby dôkladne zabaľte do fólie alebo vákuových vrecúšok, aby ste minimalizovali riziko spálenia mrazom a kontaminácie.

Ovocie uložené v mrazničke oceníte na prípravu smoothies. Vyberte však zrelé, nie prezreté ovocie. Na zmrazenie sa hodí bobuľovité ovocie ako jahody, maliny, čučoriedky a černice, ale aj ananás, mango a papája. Broskyne a marhule je vhodné pred zmrazením blanšírovať.

Chlieb a ďalšie pečivo zmrazujte čo najskôr po kúpe alebo upečení, aby si zachovali čerstvosť. Pred zmrazením ich môžete nakrájať na plátky na jednoduchšie použitie.

Bylinky môžete nasekať a zamraziť vo formách na ľad s trochou vody alebo oleja.

Bonami tip: zeleninu pred zmrazením blanšírujte. Zastavíte enzýmy spôsobujúce stratu farby, chuti a textúry. Zeleninu krátko ponorte do vriacej vody a potom ihneď ochlaďte v studenej vode.

Niektoré druhy ovocia a zeleniny pred zmrazením blanšírujte.

Niektoré druhy ovocia a zeleniny pred zmrazením blanšírujte.

Zachovajú si tak skvelú chuť, farbu aj textúru.

Zachovajú si tak skvelú chuť, farbu aj textúru.

Ako skladovať potraviny v špajze

Skladovanie potravín v špajze sa môže zdať ako oriešok. Predsa len sa v nej nachádzajú rozličné druhy potravín a každá z nich má trochu iné pravidlá. Pravdou ale je, že skladovať potraviny v špajze nie je nijako ťažké. Hodiť sa vám bude čo najviac dóz, plastových aj sklenených, ale je dôležité, aby dobre tesnili kvôli prípadným škodcom.

Zemiaky, cibuľu a cesnak uchovávajte na tmavom, chladnom a suchom mieste. Nikdy ich neskladujte spoločne, pretože cibuľa spôsobuje klíčenie zemiakov.

Banány skladujte skôr v špajze než v chladničke. Ak chcete spomaliť ich zrenie, banány oddeľte od trsu a stopky obaľte fóliou. Držte ich ďalej od jabĺk, hrušiek a cibule, pretože urýchľujú zrenie.

Suché a sypké potraviny, oriešky a sušené ovocie uchovávajte v uzavretých nádobách alebo vreckách, aby boli chránené pred vlhkosťou a škodcami. Múku držte ďalej od priameho slnečného svetla, aby nedošlo k zažltnutiu.

Pečivo skladujte v chlebníku alebo v vrecúška na chlieb, aby zostalo čerstvé dlhšie.

Olej a ocot skladujte na tmavom a chladnom mieste, ďalej od okna, aby sa predĺžila ich trvanlivosť a zachovala chuť.

Korenie a bylinky uchovávajte v sklenených alebo plastových dózach, aby si udržali arómu a chuť čo najdlhšie.

Konzervy skladujte na suchom a chladnom mieste. Pravidelne kontrolujte dátumy spotreby a vyraďujte staré konzervy.

Bonami tip: chcete vyhnať potravinové mole a iných škodcov zo špajze? Použite prírodné odpudzovače ako bobkové listy alebo levanduľu. Môžete tiež nasadiť feromónové lapače molí, ktoré priťahujú a lapajú dospelé mole.

Ako skladovať potraviny v špajze? Základom je dostatok dóz a koreničiek.

Korenie a bylinky uchovávajte v sklenených alebo plastových dózach.

Cibuľu vždy skladujte zvlášť. Urýchľuje totiž klíčenie zemiakov.

Skladovanie potravín: najčastejšie otázky

Ako skladovať varené jedlo v chladničke?

Varené jedlo nechajte vychladnúť a uložte čo najskôr do chladničky, ideálne do dvoch hodín. Jedlo rozdeľte na menšie porcie pre rýchlejšie ochladenie a ľahšie ohrievanie. Pri opätovnom ohrievaní zaistite, aby jedlo dosiahlo aspoň 75 °C.

Môžem v chladničke skladovať paradajky?

Paradajky, baklažány a papriky skladujte mimo chladničky. Nízke teploty môžu negatívne ovplyvniť ich chuť a textúru. Skladujte ich pri izbovej teplote mimo priameho slnečného svetla. Nezrelé paradajky nechajte dozrieť na kuchynskej linke.

Ako zabrániť klíčeniu zemiakov?

Zemiaky skladujte oddelene od cibule a jabĺk, ktoré uvoľňujú etylén urýchľujúci klíčenie. Pravidelne ich kontrolujte a odstraňujte tie klíčiace alebo hnijúce.

Ako správne skladovať potraviny ako profík?

Vyskúšajte metódu FIFO: „First In, First Out“. Potraviny, ktoré ste do chladničky alebo špajze dali prvé, by ste mali tiež ako prvé spotrebovať.
* zdroj: Statistika&My