Zľava 15 % s kódom SPRING15 | Ušetrite ešte dnes →
10 € pre vás RegistráciaPrihlásenieKošíkMenu

Ako zariadiť kuchyňu? Inšpirujte sa princípmi ergonómie

Niekto si v kuchyni len vypije rannú kávu, iní v nej hodiny varia pre celú rodinu. Nech už to máte akokoľvek, kuchyňa by mala byť miestom, kde sa cítite jednoducho ako doma. Nič vám nestojí v ceste, všetko máte poruke a varenie je tu naozajstná radosť. Inšpirujte sa princípmi ergonomickej kuchyne, na ktorých stojí úspešnosť gastro prevádzok a vám uľahčí život v kuchyni.

Čo si predstaviť pod pojmom ergonomická kuchyňa?

V ergonomicky zariadenej kuchyni je všetko usporiadané tak, aby sa vám v nej varilo čo najefektívnejšie. Princíp spočíva v plánovaní a logickom usporiadaní zón. Tým predídete chaotickému hľadaniu, zdržiavaniu sa, ale aj možným zraneniam.

Ergonómia v kuchyni však nie je len záležitosť logiky. Je to tiež otázka pohodlia. Na všetko hravo dosiahnete, máte prehľad o obsahu skriniek a pohyb po kuchyni je plynulý a bez prekážok.

Na čo sa princípy ergonomickej kuchyne zameriavajú:

  • rozmery a tvar kuchynskej linky
  • vzdialenosti medzi zónami
  • výšku pracovnej dosky a skriniek
  • priestorové usporiadanie
  • umiestnenie spotrebičov

Čo je cieľom:

  • komfortná pracovná plocha s ľahkým prístupom k drezu aj varnej doske
  • dostatočná odkladacia plocha (napr. na odstavenie hrnca)
  • perfektný prehľad a ľahký prístup k potravinám, riadu a spotrebičom
  • ušetrenie nadbytočných krokov
  • predchádzanie zraneniam, diskomfortu a prekážkam

Kuchynské zóny

Zóny v kuchyni na seba zmysluplne nadväzujú zľava doprava, takže pri príprave pokrmov plynule postupujete z jednej zóny do druhej bez toho, aby vás počas procesu čokoľvek zdržiavalo alebo vám spôsobovalo diskomfort.

  • v kuchyni pre praváka sú zóny takto: zásoby, ukladanie, umývanie, príprava, varenie
  • v kuchyni pre ľaváka sú zóny takto: varenie, príprava, umývanie, ukladanie, zásoby

Zóna zásoby

Do tejto zóny umiestnite chladničku s mrazničkou, špajzu a ďalšie otvorené/uzavreté úložné priestory na potraviny. Kľúčový je ľahký a rýchly prístup.

Tipy
  • určené na skladovanie typického spotrebného (chladeného i nechladeného) tovaru a konzerv
  • využite tu praktické zásuvkové skrine, vďaka ktorým získate ľahký prístup ku všetkým zásobám

Zóna ukladania

Táto zóna slúži na ukladanie riadu, pohárov, príborov a pod. Tu pracujte ako so skrinkami, tak s policami a závesnými systémami na riad, kuchynské náčinie a pomôcky. Vnútorné členenie zásuviek vám tu veľmi pomôže.

Tipy:
  • výška horných skriniek: max. 190 cm
  • hĺbka dolných skriniek: max. 60 cm kvôli pohodlnému prístupu
  • hĺbka horných skriniek: cca 30 cm
  • vzdialenosť horných skriniek od pracovnej plochy: min. 60 cm

Zóna umývania

V tejto zóne vybaľujete potraviny a čistíte ovocie, zeleninu a bylinky. Do tejto zóny patria z praktických dôvodov nielen odpadkové koše, ale aj drez s odkvapkávačom a umývačka.

Tipy:
  • odkladacia plocha: min. 30 cm po oboch stranách
  • výška drezu mierne nad pásom

Zóna prípravy

Alebo tiež zóna čistej prípravy je určená na krájanie, pasírovanie, rezanie, obaľovanie a pod. Patria sem ako kuchynské pomôcky (metličky, varešky, nože…), tak spotrebiče (mixér, kávovar, sendvičovač a pod.).

Tipy:
  • dostatok zásuviek na kuchynské spotrebiče
  • odporúčané rozmery pracovnej plochy: 90 × 60 cm
  • výška pracovnej dosky: 10 – 15 cm pod pokrčenými lakťami nad pracovnou doskou
    • Vaša výška: 150 – 160 cm -> výška pracovnej dosky: 82 cm od podlahy
    • Vaša výška: 160 – 170 cm -> výška pracovnej dosky: 86 cm od podlahy
    • Vaša výška: 170 – 180 cm -> výška pracovnej dosky: 91 cm od podlahy
    • Vaša výška: 180 – 190 cm -> výška pracovnej dosky 94 cm od podlahy

Zóna varenia

V tejto zóne bude varná doska s rúrou, ale aj mikrovlnná rúra alebo fritéza. V bezprostrednej blízkosti varného centra skladujte hrnce, panvice a pokrievky.

  • výška varnej plochy: od 75 do 87 cm
  • odkladacia plocha: min. 40 cm z oboch strán
  • odporúčaná výška medzi digestorom a elektrickou varnou doskou: 65 cm
  • odporúčaná výška medzi digestorom a plynovou varnou doskou: 75 cm
  • rúra samostatne na úrovni očí pre ľahšiu manipuláciu s pokrmami
Ľaváci sa pri mnohých bežných činnostiach stretávajú s nepríjemnosťami, a to vrátane varenia. Sporák umiestnený pri ľavej stene je pre praváka ideálny, ale ľavák si odrie lakeť o stenu.

- Petra Jeřábková, Bonami Senior kitchen designer

Ergonomické poschodia

Keď plánujete kuchyňu podľa ergonomických princípov, mali by ste myslieť nielen do šírky, ale aj do výšky. Kuchyňu pomyselne rozdeľte do úrovní tak, aby ste najčastejšie používané suroviny a predmety mali poruke. Neustále ohýbanie do spodných skriniek alebo naopak lezenie na stoličke je nielen otravné, ale hlavne vás bude pri príprave pokrmov zdržiavať.

  • prostredné poschodia: všetko, čo používate denne alebo niekoľkokrát týždenne
  • spodné a vyššie skrine: riad a suroviny, ktoré používate často, ale nie denne
  • najvyššie skrinky: sviatočný riad, forma na baránka a ďalšie vybavenie, ktoré používate málo alebo sezónne

Tvar kuchynskej linky

Pre ergonómiu sú zásadné nielen zóny, ale aj tvar kuchynskej linky. Rozhodujúcim faktorom je primárne veľkosť priestoru. Úlohu ale hrá aj to, ako často a pre akú veľkú rodinu varíte.

Pokiaľ v kuchyni netrávite veľa času a kuchynského vybavenia máte menej, lineárna kuchyňa vám bude vyhovovať. Ak varíte pre štvorčlennú rodinu a cez víkendy pravidelne pečiete, je pre vás ideálna rohová či ostrovčeková kuchyňa.

Kuchyňa lineárna

Plánujete novú kuchyňu a zápasíte s každým centimetrom? Lineárna kuchyňa, kde sú zóny v jednom rade, je skvelým riešením pre malé byty, ale aj chalupy. Účelná organizácia je tu veľmi dôležitá, inak sa aj v takej malej kuchyni stratíte.

Tipy:

  • odporúčaná dĺžka pozdĺž steny: min. 3 metre
  • štandardná hĺbka dolných skriniek: 60 cm
  • + 90 cm do priestoru pre pohodlný pohyb po kuchyni

Kuchyňa paralelná/dvojradová

Ide o určitý variant lineárnej kuchyne, kedy kuchyňu rozdelíte na dve zostavy a umiestnite ich oproti sebe. Dvojradová kuchyňa je vhodná do atypických priestorov a priechodných kuchýň. A ak radi varíte spoločne, v paralelnej kuchyni si nebudete toľko prekážať.

Tipy:

  • odporúčaná vzdialenosť zostáv: 120 cm
  • viac pohodlia získate umiestnením sporáka a drezu na rovnakú stranu
  • na jednej strane zóna skladovania a na druhej zóna umývania a varenia

Kuchyňa do L / rohová kuchyňa

Kuchyňa v tvare L sa hodí do rodinných domov a väčších bytov. Poskytuje optimálny úložný aj pracovný priestor, navyše je vzdialenosť medzi jednotlivými zónami kratšia, a preto je to najpraktickejší kuchynský typ.

Tipy:

  • vzdialenosť zón: max. 90 cm
  • obvod pomyselného trojuholníka by nemal presiahnuť 6 m
  • chladničku nikdy neumiestňujte doprostred, nech nenarušíte plynulosť zón

Kuchyňa do U

Plánovanie kuchyne pre vás nie je otázkou priestoru a môžete sa trochu rozťahovať? Potom si pokojne doprajte kuchyňu do U, ktorá ponúka veľkorysú pracovnú plochu a maximum úložného priestoru.

Tipy:

  • odporúčaný priestor medzi protiľahlými stranami: aspoň 2 metre
  • voľné rameno kuchynskej linky využite ako bar alebo pristavte lavicu s posedením
  • pre pocit vzdušnosti vymeňte nástenné skrinky za otvorené police

Kuchyňa do G

„Géčková“ kuchyňa je ideálna pre veľké kuchyne a pre kuchyne, kde sa kladie dôraz na spoločenský aspekt. Základ vychádza z kuchyne do U, ktorá sa predĺži prídavným pultom s jedálenskými stoličkami. Počas varenia nestratíte kontakt so stravníkmi a zvládnete ako variť, tak hostiť súčasne.

Tipy:

  • odporúčaný pôdorys: 3 × 3 metre
  • odporúčaná dĺžka prídavnej strany: cca 120 cm
  • šírka vstupu do pracovného priestoru: min. 90 cm

Kuchyňa s ostrovčekom

Ostrovčeková kuchyňa je jednoducho skvelá. Ostrovček má mnoho využití od odkladacej plochy cez plochu varnú až po umývaciu. A keď k ostrovčeku prisuniete barové stoličky, máte štýlový jedálenský a barový pult.

Hoci sa kuchyňa s ostrovčekom hodí hlavne do väčších interiérov, v garsónke môže poslúžiť ako plnohodnotná náhrada za jedálenský stôl, pre ktorý mnohokrát nie je miesto.

Tipy:

  • priestor medzi kuchyňou a ostrovčekom: min. 120 cm
  • odporúčaná hĺbka ostrovčeka: 60 – 120 cm
  • ak bude ostrovček slúžiť ako varná alebo umývacia plocha, nezabudnite viesť elektrinu/plyn a vodu podlahou

Ako vyriešiť rohy v kuchyni

Ak plánujete rohovú kuchyňu, určite ste už premýšľali nad tým, ako riešiť rohy v kuchyni. Ak bude kuchyňa veľká s dostatkom úložného priestoru, môžete roh jednoducho zaslepiť a ušetriť. V malej kuchyni ale roh nezaslepujte, pripravili by ste sa zhruba o 60 × 60 cm priestoru.

  1. Rohové skrinky: Najlepšia možnosť, ak je prioritou úložný priestor.
  2. Drez: Z hľadiska ergonómie nemusí ísť o ideálne riešenie, ale v profesionálnom kuchynskom štúdiu si s tým bez zaváhania poradia. Pre drez v rohu je zásadné, aby ste mali dostatok pracovného priestoru z oboch strán a nenarušili postupnosť kuchynských zón.
  3. Rohové zásuvky: Nákladnejšie, ale veľmi praktické riešenie pre kuchynský roh. Získate dokonalý prístup do skladovacích priestorov. Jedinou nevýhodou je fakt, že sa nehodia do malej kuchyne, kde zaberajú veľa miesta.
  4. Obličky: Výsuvné police pripomínajúce tvarom rovnomenný orgán sa vyrábajú v rôznych tvaroch a veľkostiach a hravo sa dostanete aj do zadnej časti skrine.
  5. Otočné koše a police: Mávajú tvar polkruhu alebo troch štvrtín kruhu a možno ich schovať ako do jednej strany skrinky, tak do oboch súčasne.
Obličkové výsuvy sú do rohovej kuchyne skvelé. Ľahko sa dostanete aj do zadnej časti skrine.

Obličkové výsuvy sú do rohovej kuchyne skvelé. Ľahko sa dostanete aj do zadnej časti skrine.

Otočné koše a police sa spravidla umiestňujú do otvorených rohov.

Otočné koše a police sa spravidla umiestňujú do otvorených rohov.

Rohové skrine nepotrebujete? Rohy jednoducho zaslepte. Ušetríte niekoľko tisíc.

Rohové skrine nepotrebujete? Rohy jednoducho zaslepte. Ušetríte niekoľko tisíc.

Druhy kuchynských skríň a kam s nimi

Druhy a umiestnenie kuchynských skriniek je dôležité hneď z niekoľkých dôvodov. Keď ich naplánujete zle, budete mať zlý prístup k veciam, ktoré najviac potrebujete, prípadne vám budú stáť v ceste otvorené dvierka.

  • Základná skrinka s otváraním do strany: Najlacnejší, avšak najmenej praktický variant s klasickými dvierkami na pántoch. Aby ste sa dostali k obsahu vzadu, musíte najskôr vytiahnuť veci vpredu.
  • Skrinky s výklopmi: Získate perfektný prístup k hrnčekom, pohárom a miskám. Pri otvorenom výklope dvierka nebudú prekážať.
  • Výsuvné programy: Úzke skrinky, ktoré sú ideálne na uskladnenie olejov, korenia, utierok a pod.
  • Zásuvkové skrinky: Vhodné do ktorejkoľvek výšky. Získate optimálny prehľad a pohodlný prístup ku všetkým uloženým veciam. Zásuvkové skrine majú vysokú nosnosť, ponúkajú maximálne otvorenie a hodia sa na uskladnenie potravín aj hrncov.
  • Drezové skrinky: Optimálne umiestnenie je pod drezom. Môžete zvoliť klasickú skrinku alebo tzv. sortér alebo zásuvku s vnútorným organizérom, ktorý zabraňuje voľnému pohybu odpadkových košov a upratovacích prostriedkov.
  • Rohové skrinky: Rohové skrinky do kuchyne majú hneď niekoľko riešení. Predtým používané zaslepenie rohu dnes nahrádzajú rohové zásuvky (čelá a chrbát sú zalomené v uhle 90°) alebo otočné a výsuvné programy do rohových skriniek (otočné police, otočné koše, obličky).
Úzke výsuvné skrinky sú praktické v tom, že po otvorení máte perfektný prehľad o ich obsahu.

Úzke výsuvné skrinky sú praktické v tom, že po otvorení máte perfektný prehľad o ich obsahu.

Prekážajú vám v kuchyni otvorené dvierka? Skúste nástenné kuchynské skrinky s výklopom.

Prekážajú vám v kuchyni otvorené dvierka? Skúste nástenné kuchynské skrinky s výklopom.

Zásuvkové skrinky sú skvelé nielen na riad, ale napríklad aj na uskladnenie suchých potravín, dóz alebo textilu.

Zásuvkové skrinky sú skvelé nielen na riad, ale napríklad aj na uskladnenie suchých potravín, dóz alebo textilu.

Ergonomická kuchyňa: 3 tipy na záver

  • Navštívte kuchynské štúdio: Kuchyňu nevyberajte iba očami a navštívte nezáväzne Bonami Home Studio pre lepšiu predstavu o vašej budúcej kuchyni.
  • Myslite na priechody: Človek sa v kuchyni pohybuje po oblúku. Naplánujte preto kuchyňu tak, aby vám v ceste neprekážali vyčnievajúce rohy či hrany.
  • Bezpečnosť na prvom mieste: Zraniť sa v kuchyni je jednoduchšie, než sa možno zdá. Plánujte kuchyňu tak, aby ste predchádzali situáciám ako napríklad buchnutie sa hlavou o digestor, o dvierka skrinky a pod.